Ondernemerswelzijn
12 februari 2023 

Ondernemerswelzijn

Bijna alle hippische ondernemers houden zich bezig met paardenwelzijn, maar bij ondernemerswelzijn staat vrijwel niemand stil.

Wat is ondernemerswelzijn?

In het woordenboek staat de definitie van welzijn als volgt omschreven:
"Een toestand waarbij het je aan niets ontbreekt en waarbij je je prettig voelt"

Ondernemers ontbreekt het vaak aan geld en/of tijd, waardoor ze zich niet prettig voelen. Er is dus genoeg te verbeteren op het gebied van ondernemerswelzijn. 

Waarom staat paardenwelzijn op één?

Een dier kan niet kiezen, dus het is onze plicht er goed voor te zorgen. Daarnaast is het ook een belangrijk speerpunt voor alle paardenliefhebbers. Overal waar ik kom gaat het wel over paardenwelzijn. Of ik nu op Jumping Amsterdam ben, de KWPN-hengstenkeuring of voor de klas sta, iedereen is er maar druk mee. Vanuit onze paardenliefde willen we nu eenmaal zo goed mogelijk voor ze zorgen. Hóe je dat het beste doet is voor iedereen anders, maar de intentie om zo goed mogelijk voor je paard te zorgen is voor iedereen hetzelfde.

Waarom is niemand druk met ondernemerswelzijn?

Wellicht is dit omdat niet iedereen hier echt over nadenkt. Zolang ons paard het maar goed heeft én we hele dagen met de paarden bezig mogen zijn, dan hebben we toch een heel gelukkig leven?! Hoe bijzonder is het dat je van je hobby je werk mag maken. Anderen betalen veel geld voor de dure paardenhobby en jij krijgt ervoor betaalt. Dat is iets om dankbaar voor te zijn! Dit zijn allemaal voorbeelden van gedachten die ons uiteindelijk tegenhouden om van echt ondernemerswelzijn te kunnen genieten.

Een dier is geen verdienmodel

In de media wordt er al snel kwaadgesproken wanneer je je geld verdient door met dieren te werken. Zij hebben geen keuze, dus laat staan dat je ze inzet voor persoonlijk gewin. Het is logisch dat een pensionstalhouder geld moet hebben om voor de dieren te zorgen, maar als hij hier zelf ook nog eens flink beter van wordt, dan is hij door de ogen van velen direct een golddigger!

“Het zal wel meevallen…”

Dat is de eerste reactie die ik krijg als ik de armoede die ik als boekhouder zie onder de aandacht breng. Ze hebben toch mooie kleren? Ach, ze gaan genoeg uit eten. Logisch dat jij al het zwart verdiende geld niet ziet…

Maar ook al wordt er zwart geld verdiend, hier kan je geen hypotheek van afsluiten of een pensioen mee opbouwen. Dus leuk dat ze wellicht luxe kunnen leven, maar ze bouwen tegelijkertijd helemaal niets op én dus is er nog steeds armoede.

Dromen van een eigen hippische locatie

De meeste studenten en ondernemers die ik spreek willen het allerliefste hun eigen hippische locatie, maar met de huidige tarieven is dit voor de meeste die dit alleen moeten bekostigen (zonder partner/ouders) bijna niet haalbaar.

Uiteraard werkt eventueel zwart geld niet mee, maar zonder is het bijna onmogelijk.

Hoe verbeter je ondernemerswelzijn?

Door te zorgen dat het de ondernemer aan niets ontbreekt, zodat hij gelukkig is. Deze persoon heeft dus voldoende tijd én geld én doet wat hij het allerliefste doet. Om dit te bereiken pas ik bij het maken van een ondernemersplan het volgende stappenplan toe:

  1. Wat wil je bereiken?
  2. Waar sta je nu?
  3. Hoe kom je bij je doel?

En dit gaat lang niet altijd over geld alleen.

Geld is bijzaak

Om je droom te bereiken, moet je je niet laten beperken door geld en jouw gedachten hierover. Bedenk eerst wat je echt wilt en vervolgens wat ervoor nodig is om daar te komen. Pas als je weet wat je wilt, dan komt geld om de hoek kijken. Bijvoorbeeld, het inhuren van iemand, zodat je meer tijd overhoudt voor de dingen die je wil en moet doen. De gedachte aan hulp komt eerst en vervolgens de geldkwestie. 

Wat doe jij om ondernemerswelzijn te verbeteren?

Welke kleine stap ga jij vandaag nog zetten om je ondernemerswelzijn te verbeteren? Want heel veel kleine stappen zorgen uiteindelijk voor een groot verschil.

Voorbeelden van kleine stappen:

  1. Stoppen met die vervelende klant, zodat je meer tijd hebt voor leuke klanten
  2. Een vrije dag plannen om weer eens te ontspannen
  3. Gezonder eten, waardoor je de lange dagen beter volhoudt

Laten we samen werken aan ondernemerswelzijn!

Heb ik je wakker geschud met deze blog? Wil je hiermee aan de gang? Dat kan!

Plan een adviesgesprek in: https://paardenwinst.nl/adviesgesprek/ of ga meteen een heel dagdeel met mij aan de slag om te werken aan jouw ondernemerswelzijn: https://paardenwinst.nl/ondernemersplan/

Twijfel je nog? Je kan ook altijd een gratis kennismakingsgesprek inplannen: https://calendly.com/s-bos of mij een appje sturen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen