Hoe krijg je grip op cijfers?
13 januari 2023 

Hoe krijg je grip op cijfers?

De waarschijnlijke reden dat je grip op je cijfers wilt, is omdat dit zorgt voor betere resultaten. Met grip op je cijfers weet je hoe je ervoor staat en waar je op moet sturen. Daarnaast zorgt het ervoor dat je nooit meer wakker ligt van die blauwe envelop.  

In deze blog leg ik je uit wat grip op cijfers precies inhoudt én hoe jij dit voor je eigen business kunt krijgen.

Wat is grip op cijfers?

Grip hebben op cijfers is precies weten hoe je bedrijf er financieel voorstaat. Je weet hoeveel er binnenkomt (omzet), hoeveel eruit gaat (kosten), wat je aan belasting moet betalen en wat er overblijft voor jouw salaris.

Stappenplan

Om grip op cijfers te krijgen raad ik aan om het volgende stappenplan uit te voeren:

  1. Zorg dat je boekhouding op orde is
  2. Maak een winstplan
  3. Controleer, evalueer en verbeter

Laten we daar eens dieper op ingaan. 

Boekhouding op orde

De basis van je onderneming is altijd de boekhouding. Ik raad iedere ondernemer aan om minimaal een zakelijke rekening te openen en te werken met boekhoudsoftware. Het maakt eigenlijk niet uit of je wel of geen boekhouder hebt. Het allerbelangrijkste is dat jij altijd weet hoe je er financieel voorstaat. Dit kan zowel met behulp van een boekhouder, als dat je het allemaal zelf in de hand houden houdt. 

Zakelijke rekening

Het hebben van een zakelijke rekening zorgt ervoor dat jouw privé- en zakelijk niet door elkaar lopen. Je weet wat er zakelijk binnenkomt én overblijft. Daarnaast kan je met verschillende zakelijke bankrekeningen gaan werken, voor nog meer overzicht. Een ander voordeel is dat je de zakelijke rekening kan koppelen met je boekhoudsoftware en dit scheelt heel veel tijd.

Boekhoudsoftware

De juiste boekhoudsoftware zorgt ervoor dat de foutkans aanzienlijk kleiner wordt. Daarnaast kan je heel makkelijk jouw financiële gegevens inzien en hebben ze vaak mooie dashboards. Het maakt eigenlijk niet zo heel veel uit welke software je kiest, het belangrijkste is dat jij er makkelijk mee kan werken.

Boekhouder

Indien je voldoende tijd hebt om je belastingzaken zelf te doen en hiervoor ook over de juiste kennis beschikt, dan kan je de boekhouding prima zelf doen. Als het je echter ontbreekt aan kennis en/of tijd, dan raad ik altijd een boekhouder aan. Zo voorkom je een administratie die niet op orde is en vaak bespaar je veel meer geld. Wil je met mij samenwerken? Ik bied drie pakketten aan https://paardenwinst.nl/boekhouding/

(doe het zelf, doe het samen en besteed het uit), zodat er altijd een pakket is dat past bij jouw wensen en jouw budget. Zo is het goedkoopste pakket al mogelijk vanaf € 10,- per maand.

Maak een winstplan

De tweede stap is het maken van een winstplan. Zie ook mijn vorige blog: https://paardenwinst.nl/waarom-een-winstplan-maken/

Een winstplan is een plan voor het komende jaar waarbij je niet alleen kijkt naar een omzetdoel, maar ook naar de kosten die je verwacht uit te geven, hoeveel belasting je moet betalen en wat er onderaan de streep overblijft. Dit laatste kun je met een eenmanszaak als jouw salaris zien. Het is dus een compleet financieel plan en dwingt je na te denken over hoe je alles in 2023 gaat aanpakken om jouw doelen te bereiken.

De voordelen van dit plan zijn:

  1. Je weet precies wat je met je onderneming kan verdienen
  2. Het plan zorgt dat je de juiste focus houdt
  3. Je kunt hierdoor op tijd bijsturen

Controleer, evalueer en verbeter

De derde stap is controleer, evalueer en verbeter

Controleer

Noteer wat je daadwerkelijke omzet, kosten en winst is en vergelijk dit met je winstplan.

Evalueer

Ga voor jezelf na hoe de verschillen tussen je winstplan en de werkelijke cijfers zijn ontstaan.

Verbeter

Pas je winstplan aan de huidige situatie aan, dit zorgt voor een realistischer beeld. In de evaluatie heb je gekeken hoe het komt dat er verschillen zijn ontstaan. Leer hiervan!

Hulp nodig?

Voor het krijgen van grip op cijfers heb ik een fysieke planner gemaakt. In deze planner vind je alle tools die ik én vele andere ondernemers gebruiken om grip op cijfers te krijgen. Het is praktisch en begrijpelijk geschreven, zodat het voor iedereen mogelijk is om grip op cijfers te krijgen. Je bestelt mijn winstplanner via: www.winstplanner.com/winstplanner

Heb je toch meer hulp nodig? Doe dan mee tijdens de businessplan-brainstorm-dag op donderdag 16 februari of boek een 1-op-1 adviesgesprek met mij in. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen