Waarom zou je een winstplan maken?
11 december 2022 

Waarom zou je een winstplan maken?

Een winstplan maken. Niet alleen ik heb het erover, maar ook mijn collega-boekhouders/winstadviseurs/businesscoaches. Maar wat is een winstplan nu eigenlijk?

Een winstplan is een plan voor het komende jaar waarbij je niet alleen kijkt naar een omzetdoel, maar ook naar de kosten die je verwacht uit te geven, hoeveel belasting je moet betalen en wat er onderaan de streep overblijft. Dit laatste kun je met een eenmanszaak als jouw salaris zien. Het is dus een compleet financieel plan en dwingt je na te denken over hoe je alles in 2023 gaat aanpakken om jouw doelen te bereiken.

De voordelen van dit plan zijn:

  1. Je weet precies wat je met je onderneming kan verdienen
  2. Het plan zorgt dat je de juiste focus houdt
  3. Je kan op tijd bijsturen

Je kan toch niet in de toekomst kijken?

Het grootste bezwaar voor het maken van een winstplan is dat je niet in de toekomst kan kijken. Je weet immers niet hoeveel je gaat verkopen, misschien word je wel ziek, enzovoort. Het mooie van een winstplan is dat je deze steeds kan aanpassen. Daarom maak ik hem zelf ook altijd in Excel. Stel dat blijkt dat je maar de helft verkoopt van wat je verwacht dat je zou behalen, dan weet je meteen wat voor ‘probleem’ je onder aan de streep hebt én dus ook wat je moet doen voor een hoger resultaat. Misschien kun je bepaalde kosten schrappen, maar wellicht kan je ook een ander product of dienst juist meer gaan aanbieden.

Een plan zorgt voor inzicht

De grootste uitdaging voor veel ondernemers is dat ze vooral heel hard werken, maar niet altijd met de juiste dingen bezig zijn. Harder werken betekent meer geld, maar tegelijkertijd maakt hard werken vaak niet gelukkig. Je houdt weinig tijd over voor leuke dingen, zoals je paard, je gezin, enzovoort. Daarom is het veel handiger om niet harder te werken, maar slimmer te werken. En juist hiervoor geeft een winstplan inzicht. Is er bijvoorbeeld ruimte om een VA, of personeel in te huren voor de ‘klusjes’ die jij niet leuk vindt?

Hoe maak ik een winstplan?

Dit doe je door de volgende stappen:

  1. Bepaal je omzetdoel en kijk hoeveel je elke maand moet verkopen
  2. Kijk wat je kosten zijn
  3. Bereken hoeveel belasting je moet betalen
  4. Kijk hoeveel winst (salaris) je overhoudt

Houd je te weinig salaris over? Dan heb je twee keuzes:

  1. Je omzet moet omhoog
  2. Je kosten moeten omlaag

Zelf doe ik dit altijd in een Excel-bestand. Ik heb er zelf eentje ontwikkeld die je ontvangt als je mijn winstplanner, of mijn onlinetraining ‘winstplan maken’ koopt. Daarnaast gaan we hiermee aan de slag tijden onze live dag op donderdag 16 februari.

Het ultieme bewijs dat jij kan leven van de paarden!

Weet je wat ik misschien wel het allerleukste vind van een winstplan? Je kan eindelijk je omgeving laten zien dat je echt kan leven van de paarden. Je hebt namelijk een uitgewerkt financieel plan hoe jij je droom werkelijkheid kan laten worden.

Het is niet meer een droom, maar een haalbaar plan. Je weet precies wat je moet doen om je droom te bereiken én je kunt hierdoor ook de juiste actiestappen zetten. Kortom, je verandert je droom in een haalbaar plan.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen