Waarom een ondernemerswelzijnsplan?
12 september 2023 

Waarom een ondernemerswelzijnsplan?

“Een rekening vooruit komt zelden uit.” Dit is iets wat mijn man én schoonmoeder héél vaak tegen mij zeggen. Natuurlijk zit er een kern van waarheid in, maar je moet toch ergens mee beginnen. Een tijdje geleden schreef ik al op Instagram dat ik niet zozeer geloof in het schrijven van een ondernemersplan. Dit schrijf je namelijk voor iemand anders (bijvoorbeeld een bank) en is daarom vooral een stukje ‘moeten’ in plaats van een waardevolle manier om daadwerkelijk jouw droomonderneming te bouwen. Daarom werk ik alleen maar met een ondernemerswelzijnsplan. Dit is een plan om jouw onderneming zo in te richten dat je er gelukkig van wordt én er voldoende vrije tijd en geld mee genereert.

Waaruit bestaat een ondernemerswelzijnsplan?

Dit bestaat uit:

 • Het helder krijgen van je ondernemersdroom
 • De gouden basis
 • Een winstplan
 • Een concreet actieplan

“If you can dream it, you can do it”
 Walt Disney

De basis van een ondernemerswelzijnsplan bestaat uit het helder krijgen van jouw ondernemersdroom. Hoe ziet jouw droomonderneming eruit? Hoe zien jouw dagen eruit?

Vervolgens gaan we naar een paar basisprincipes kijken die elke onderneming helder moet hebben, namelijk:

 • De missie
 • De visie
 • De kernwaarden

Dit noem ik ook wel de gouden basis.

Daarna gaan we al het bovenstaande samenvoegen in een financieel plan. Hoe leuk ondernemen ook is, je moet wel geld verdienen met je onderneming, anders is het slechts een hobby. Dit is voor veel mensen ingewikkeld. Daarom heb ik hier een fysieke winstplanner én een online training voor gemaakt.

Vervolgens is de laatste stap om dit alles om te zetten naar een concreet actieplan. Een plan is leuk, maar het wordt enkel werkelijkheid als je ook de juiste acties neemt. Dit doe ik altijd via een 12-weken plan. Dit is lang genoeg om dingen echt voor elkaar te krijgen, maar tevens ook kort genoeg om niet alles telkens uit te stellen.

Hoe maak je een ondernemerswelzijnsplan?

Bovenstaande stappen heb ik samengevoegd in mijn winstplanner én tevens komen ze allemaal uitgebreid aan bod in mijn nieuwe online training ‘Ondernemerswelzijnsplan’.

Uiteraard kan je ook zelf aan de slag. Dit doe je door de volgende vier dingen uit te werken:

 1. Het helder krijgen van je ondernemersdroom
 2. De gouden basis
 3. Een winstplan
 4. Een concreet actieplan

Ondernemersdroom

Het helder krijgen van je ondernemersdroom kan je doen door bijvoorbeeld een visualisatie of het maken van een droombord. Dit is ‘simpelweg’ nadenken over hoe jouw ideale leven eruit ziet en hoe jouw onderneming hieraan bijdraagt.

Gouden basis

Dit is het uitschrijven van:

 • Je missie (waarom ben je je onderneming begonnen?)
 • Je visie (wat wil je bereiken met je onderneming?)
 • Drie kernwaarden (waarvoor staat je onderneming)

Een winstplan

Dit is de moeilijkste stap. Je gaat namelijk uitschrijven wat je met je onderneming kan verdienen (omzet), welke kosten hierbij horen, hoeveel belasting je moet betalen én hoeveel geld er uiteindelijk voor jou als ondernemer overblijft.

Het is dus geen financieel plan zoals banken willen zien, maar puur en alleen een basis van wat er mogelijk is met jouw onderneming.

Houd er rekening mee dat als het plan al niet financieel haalbaar is, het in de werkelijkheid zeker niet haalbaar is. Dan moet je net zo lang gaan kijken naar mogelijkheden voor meer omzet en/of minder kosten, totdat je een haalbaar plan hebt.

Een concreet actieplan

Vervolgens vertaal je bovenstaande in je 12-wekenplan. Via https://winstplanner.com/12wekenplan/ kun je mijn gratis format voor een 12-wekenplan downloaden.

TIP! Wil je je doelen zeker weten halen? Zoek dan een accountability partner. Dit is iemand die jou verantwoordelijk houdt voor het behalen van je doelen.

Is een ondernemerswelzijnsplan noodzakelijk?

Nee! Er zijn zat voorbeelden van ondernemers die een succesvolle onderneming hebben door gewoon te doen waar ze goed in zijn.

Aan de andere kant zijn er ook nog veel ondernemers die nog niet uit hun onderneming halen wat er in zit. Herken jij je in het volgende:

 • Je onderneming maakt je niet (meer) gelukkig
 • Je hebt te weinig vrije tijd
 • Je verdient te weinig geld

Dan is het maken van een ondernemerswelzijnsplan echt een aanrader! Heb je hulp nodig?

Heel veel succes met het creëeren van jouw droomonderneming!

Over de schrijver
Reactie plaatsen