Verandering begint bij jou

Verandering begint bij jou

Je wilt niet weten hoe vaak ik hoor: "Zo is het nu eenmaal." Dit hoor ik in allerlei varianten, zoals:

  • In de paarden valt nu eenmaal niet makkelijk geld te verdienen.
  • 42% van de pensionstallen werkt onder kostprijs.
  • Het is fout gegaan toen we overgingen naar de euro.
  • Als ik de juiste prijzen zou hanteren, dan kan niemand meer een paard hebben.

Deze opmerkingen zijn zeker waar, en ik ontken dat niet. Het probleem is dat je met deze uitspraken niets kunt. Sterker nog, ze werken tegen je!

Een excuus voor jouw situatie

Vaak worden deze redenen gebruikt als een excuus voor jouw situatie. Het is nu eenmaal zo, en jij kunt er niets aan doen. Maar hierin schuilt het gevaar! Door de situatie te accepteren, onderneem je geen actie om het te veranderen. Wachten tot de markt verandert is als hopen op het winnen van de staatsloterij. Het kan gebeuren, maar de kans is klein. Concluderen en accepteren zorgt niet voor verandering.

Zonder noodzaak geen verandering

Het is menselijk om niet te willen veranderen en binnen je comfortzone te blijven. Dat voelt veilig. Er moet dus een goede reden zijn om te veranderen. Anders is het eenvoudiger om hetzelfde te blijven doen. Pas als je geen andere uitweg ziet, ga je veranderen!

Als het puur om geld zou gaan

Als je puur naar geld kijkt, loont het vaker om in loondienst te gaan. Het minimumuurloon is hoger dan wat de gemiddelde ondernemer in de paarden verdient. Daarnaast ben je verzekerd voor arbeidsongeschiktheid, heb je pensioenopbouw en vakantiegeld. Waarom zou je dan nog ondernemen in de paarden?

Paardenpassie boven alles

Blijkbaar is geld geen reden, want ondanks de cijfers blijven we ondernemen. Het gaat om de liefde voor paarden. Het geluk om de hele dag met paarden bezig te zijn, erover te praten en wellicht de wereld voor paarden een stukje mooier te maken. Daarom zijn hippische ondernemers zo gedreven.

Bekijk het zakelijk

Blijf je leven lang genieten van je paardenpassie. Ik zou je nooit aanraden dat op te geven. De liefde voor paarden is iets bijzonders dat je moet koesteren. Als je echter kiest om te ondernemen in de paarden, maak dan de keuze om het zakelijk aan te pakken. Alleen dan kun je goed geld verdienen in de paarden.

Het begint met inzicht

Om zakelijke beslissingen te maken, moet je inzicht hebben in de situatie. Wat doe je allemaal? Hoeveel tijd kost dat? Wat kost dat? Wat levert dat op? Wat vind je zelf het leukst om te doen? Aan welke ondernemersvaardigheden kun je het beste werken? Op basis van deze inzichten kun je een keuze maken die bij jou past. Heb je hulp nodig? Neem contact met me op, ik help je graag!

Er is altijd een keuze

Of je nu stopt met ondernemen of een verandering doorvoert met grote gevolgen, er is altijd een keuze. Stel je hebt een pensionstal en werkt onder kostprijs, dan kun je dit zo laten en op andere manieren proberen je hoofd boven water te houden, of je past je prijzen aan zodat je weer gezonde marges hebt. Natuurlijk is een prijsverhoging eng en krijg je wellicht negatieve reacties. Maar als dat echt de enige keuze is om je onderneming te redden, zou je die keuze maken. Dan is er een noodzaak.

Iemand moet beginnen

Als je wilt dat een situatie verandert, moet iemand daar een keer mee beginnen. Je kunt wachten en hopen op anderen, of je verandert zelf je situatie. Stop met feiten als excuus te gebruiken, want dit gaat niets veranderen. Wil je het anders? Geef jezelf een schop onder de kont, zoek hulp en begin de verandering! Het alternatief is dat alles hetzelfde blijft. Vind je dat goed? Prima, maar stop dan met verschuilen achter “Het is nu eenmaal zo!”

Over de schrijver
Reactie plaatsen