Paard wel of niet op zakelijk zetten

Paard wel of niet op zakelijk zetten

Dit is een vraag die ik regelmatig krijg en dus is het tijd om hier een blog over te schrijven. Deze blog is gecontroleerd door Kiki Dirix (https://dirixconsulting.com/) , van beroep fiscalist. Ik ben slechts een boekhouder en mijn kennis rijkt zich tot de informatie die te vinden is op de website van de Belastingdienst. Zodra ik het daar niet kan vinden, dan schakel ik altijd een fiscalist in.

Deze blog geeft antwoord op de volgende vragen:

 • Is mijn paard zakelijk of niet?
 • Wat zijn de voordelen van je paard zakelijk houden?
 • Wat zijn de nadelen van je paard zakelijk houden?
 • Hoe maak ik mijn privépaard zakelijk?
 • Kan ik mijn paard verhuren aan de zaak?
 • Wat zijn de gevolgen als ik mijn bedrijf stop of verkoop?
 • Wat als ik failliet ga?

LET OP! Dit is algemene informatie. Elke situatie is net even anders, daarom mag je helaas geen rechten aan deze blog ontlenen. Het is puur om je wat richtlijnen/informatie mee te geven. Wil je echt zekerheid? Vraag dit dan schriftelijk na bij de Belastingdienst óf huur een fiscalist in.

Is mijn paard zakelijk of niet?

Hiervoor moet je jezelf de vraag stellen: Verdien je geld aan je paard of niet?

Voorbeelden van zakelijk:

 • Een lespony op de manege
 • Een fokmerrie op een fokkerij
 • Een handelspaard als handelaar
 • Een coachpaard

De reden dat je je paard op zakelijk zet, omdat je hem gebruikt voor marketing is geen goede reden. 

LET OP! Je mag geen onderscheid maken in paarden. Dit betekent óf allemaal privé óf allemaal zakelijk.

Wat zijn de voordelen van je paard zakelijk houden?

Het grote voordeel is dat je alle kosten met betrekking tot je paard: pensionstalling, dierenartskosten, voer, enzovoort, zakelijk mag boeken. Hierdoor betaal je minder belasting én krijg je de BTW terug.

Wat zijn de nadelen van je paard zakelijk houden?

Bij een eventuele verkoop is dit ook BTW belaste omzet. Je betaalt dan BTW over de verkoopprijs (als je je paard binnen Nederland verkoopt) én dit betekent een stijging van je winst, waardoor je ook meer belasting betaalt.

Dit is ook een reden waarom veel mensen hun paard het liefste privé houden, dan betaal je namelijk geen belasting over de verkoop.

Echter, zodra je de kosten opvoert van een paard, dan zijn deze ook zakelijk! Ook als je een onderneming hebt waarbij je regelmatig paarden verkoopt, dan zijn alle paarden die je inkoopt automatisch zakelijk.

Hoe maak ik mijn privépaard zakelijk?

Dit doe je door je je paard te ‘activeren’ op de balans tegen een lage marktwaarde of kostprijs. Een hoge waarde leidt tot discussie omdat een waarde snel kan dalen bij een blessure. Daarnaast is het zo, wanneer je je paard hoog waardeert, dan betekent het dat je later minder winst maakt, wat niet de meest ideale situatie is. De Belastingdienst wordt er namelijk allesbehalve blij van als jij op die manier belasting ontloopt. Hoe je dit precies doet is per boekhoudsoftware verschillend. Ook de plek op de balans is wisselend. Zo worden manegepaarden bijvoorbeeld onder voorraad geschaard.

LET OP! Op dieren wordt niet afgeschreven, zoals bijvoorbeeld bij een laptop gebeurt. Wel kan je een waardedaling bij bijvoorbeeld een blijvende blessure of het overlijden van een paard boeken in je boekhouding.

Kan ik mijn paard verhuren aan de zaak?

Nee, helaas. Een IB-ondernemer (ZZP’er of eenmanszaak) kan niet aan zichzelf verhuren. Mocht je een BV zijn, dan zijn hier wel mogelijkheden voor, maar dit zou ik zeker met een fiscalist bespreken.

Wat zijn de gevolgen als ik mijn bedrijf stop of verkoop?

Als je je bedrijf verkoopt ligt het aan de afspraken die je maakt met de verkopende partij. Kopen ze je bedrijf met of zonder de paarden? Wanneer je je bedrijf stopt, dan wordt er stakingswinst berekend. Hierover betaal je belasting én vervolgens is je paard na afrekening weer privévermogen.

Wat als ik failliet ga?

Dan kunnen ze je paard opeisen. Maar dit geldt ook als je paard als eenmanszaak op privé staat. Als eenmanszaak ben je namelijk persoonlijk, oftewel privé-aansprakelijk voor je schulden. In dat geval kunnen ze zelfs als je paard privé hebt geboekt deze opeisen.

Help, mijn vraag staat er niet bij?

Stuur hem gerust en dan kunnen Kiki en ik hem eventueel toevoegen als deze vaker voorkomt. Is het een vraag specifiek over jouw onderneming? Neem dan contact op met Kiki en dan kan zij je vertellen wat ze voor jou kan betekenen én welke kosten hieraan verbonden zijn.

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen