Het lot van de hippische ondernemer
28 september 2022 

Het lot van de hippische ondernemer

We zitten in heel veel crisissen momenteel: de stikstofcrisis, wolvencrisis, huizencrisis en een energiecrisis. Alles wordt duurder, belastingen zullen de komende jaren stijgen, autorijden is veel duurder geworden en de winter moet er nog aankomen… Veel pensionstallen gaan dicht en de verwachting is dat er nog meer dicht gaan de komende jaren. Oftewel, het wordt een probleem om je paard ergens te stallen.

Doordat alles duurder wordt en paardrijden toch een luxe-hobby is, zou ook daar geld bespaard gaan worden. Grote kans dat mensen hun paard moeten verkopen, omdat ze het echt niet meer kunnen betalen. Kortom, er komt een overschot aan paarden en daardoor gaan de prijzen zakken. Ook zal er vermoedelijk bespaard gaan worden op het aantal lessen en ga zo maar door. Kortom, het voelt voor mij echt als stilte voor de storm. Wellicht wel het moment om je droomleven van je paardenpassie al op te geven. Toch is dat niet de strekking van dit artikel, ik zie namelijk ook veel kansen.

Doordat de omstandigheden vragen het anders te doen is er ook eindelijk ruimte dat dit daadwerkelijk gebeurt. Want laten we eerlijk zijn, zo innovatief en vernieuwend is onze sector niet. Ondanks verbeteringen blijven veel dingen ook gelijk en verandert de markt heeeeel langzaam.

Kortom, deze blog gaat niet over de ellende van alle crisissen, maar juist over de kansen die het biedt!

Als je doet wat je deed, krijg je NIET wat je kreeg

Als alles nu lekker loopt – je verdient goed en je hebt leuke klanten - dan is dat nog geen reden om te juichen. De markt is namelijk zodanig aan het veranderen dat ook jij last kunt krijgt van de crisissen. Tegelijkertijd heb je al bewezen dat je kwaliteit levert en is er dus een hele grote kans dat jij de crisis overleeft.

 De beste blijven namelijk overeind en degene die mindere kwaliteit leveren, vallen eerder om. De crisis vraagt dan ook van jou om te veranderen. Om vooruit te kijken en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Privé-les is achterhaald

Een grote kans die ik zie, is om af te stappen van privé-les. Privé-les is superfijn, maar het is óp en top luxe. In de sportschool doen de meeste daarom ook een groepsles en slechts enkele hebben een personal coach. Waarom is het in de paardenbranche, als je een eigen paard hebt, dan zo normaal om altijd privé-les te nemen?

Zeker als alles duurder wordt en je nog steeds evenveel wilt blijven lessen, dan bieden groepslessen een oplossing! Als klant betaal je minder, maar tegelijkertijd verdient de ondernemer meer. Een win-win situatie!

Maar dit vraagt wel aanpassing van de klant. Ze moeten de aandacht delen en rekening houden met de agenda van anderen. Zeker niet ideaal, maar het is altijd nog beter dan stoppen met lessen!

Hybride lesgeven

Natuurlijk mag persoonlijk contact niet ontbreken en is het niet goed om dit te stoppen. Maar is het niet mogelijk om hybride les te gaan geven?

 Theorie in webinars en oefenen in de praktijk. Tussen de lessen door filmpjes beoordelen, enzovoort. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 En het is weer een win-win situatie. Minder tijd en reiskosten voor de instructeur en meer waarde voor de klant.

Je weet niet wat je niet weet

Het probleem van vooroplopen is dat je wel kansen kunt zien, maar helaas weet je niet wat je niet weet. Je komt er dus achter door met mensen in gesprek te gaan. Waar zien je klanten kansen? Waar ziet de nieuwe generatie kansen? Hoe gaan ondernemers uit andere sectoren om met alle crisissen? Je leert nog altijd het meeste van elkaar. Ga daarom praten met nieuwe mensen en laat je inspireren om echt vernieuwend te zijn en te blijven.

Grijp je kans!

Bovenstaand zijn slechts voorbeelden die ik zelf bedacht hebt. Maar ik weet zeker dat wanneer je er echt voor gaat zitten en gaat sparren met anderen, jij ook op vernieuwende ideeën kunt komen. Kijk verder dan de huidige sector, leer van andere sectoren en ga vooroplopen op de markt. Elke crisis kent namelijk ook ondernemingen die mede door de crisis juist heel hard gegroeid zijn.
 Daarom daag ik jou uit om kansen te grijpen in de snel veranderende hippische sector! Wees koploper en blijf vernieuwend.

Over de schrijver
Reactie plaatsen