Waarom houden we onszelf klein?
07 augustus 2023 

Waarom houden we onszelf klein?

Heel veel ondernemers die ik spreek houden zichzelf klein. Ze durven geen hogere tarieven te vragen, omdat ze denken dat ze nog niet goed genoeg zijn. "Als ik straks die nieuwe opleiding heb afgerond, dan gaan mijn tarieven wel omhoog." Het is heel mooi om je als persoon nederig op te stellen, maar als ondernemer heb je er echt niets aan! Het kan aan mij liggen, maar ik zie het vooral vrouwen doen. Waar mannen blaken van het zelfvertrouwen, zijn wij vrouwen vaak wat onzeker. We willen zeker weten dat we de ander echt goed kunnen helpen tegen een eerlijk tarief. Vaak zien we geeneens in hoe goed we eigenlijk al zijn! De hoogste tijd dus om het hier eens over te gaan hebben.

Redenen om jezelf klein te houden

Er zijn verschillende redenen om jezelf klein te houden:

  1. Angst voor afwijzing
  2. Gebrek aan zelfvertrouwen
  3. Opvoeding
  4. Vergelijken met anderen
  5. Angst voor verandering
  6. Negatieve zelfpraat

Ik denk dat iedereen zich wel in één van bovenstaande herkent. Op zich is er met zo’n gedachte niet veel mis, het probleem zit hem er juist in dat je je door die gedachten anders gaat gedragen. Oftewel, een ogenschijnlijk simpele gedachte heeft grote gevolgen voor je onderneming! Daarom staat in mijn ogen zelfontwikkeling gelijk aan de ontwikkeling van je onderneming. En eerlijk is eerlijk, ikzelf heb ook nog heel veel te leren! Ik kijk daarom ook graag terug naar oude posts/blogs en ik vind het bijzonder om te zien hoe mijn gedachten zijn veranderd in de loop van de jaren én waarschijnlijk ook zullen blijven veranderen.

Angst voor afwijzing

Niemand vindt het leuk om afgewezen te worden. Zeker niet door naasten en vrienden. Het kan daarom heel eng zijn om je grootste dromen uit te spreken. Te praten over geld en dan met name omzet. Want € 4.000,- omzet per maand klinkt veel voor iemand in loondienst, maar is verre van veel als je kijkt wat er nog allemaal afgaat aan kosten en belasting. Laat staan dat je daarvan ook je arbeidsongeschiktheid, vakantiegeld en pensioen moet regelen. Hoe gek het ook klinkt, je naasten zullen je het minste supporten in eerste instantie, juist omdat ze om je geven. Ze willen voorkomen dat je in de problemen komt en raden je daarom vaak aan om maar geen veranderingen aan te gaan. Dit doen ze uit liefde, ook al kan het voelen als afwijzing.

De gevolgen van deze angst kunnen zich onder ander uiten in:

  • Vermijden van risico’s
  • Zoeken naar goedkeuring
  • Perfectionisme

Het gevolg is dat je onderneming hierdoor niet groeit. Als ondernemer moet je nu eenmaal risico’s nemen, zijn er altijd mensen die het niet met je eens zijn én is het nooit perfect. Je moet nu eenmaal ‘gewoon’ beginnen om te kunnen ervaren hoe iets voor jou werkt.

Gebrek aan zelfvertrouwen

In de inleiding zei ik het al… “Straks als ik die opleiding af heb, dan ga ik meer vragen.” Dit kan als gevolg hebben dat we maar opleidingen blijven volgen, geld blijven uitgeven in kennis, maar dit nooit terugverdienen. Als ondernemer is het niet erg om te investeren in kennis, maar de basis moet wel zo zijn dat je dit gaat terugverdienen. Ik zie heel veel ondernemers die de ene na de andere opleiding starten. Superdruk zijn ze en megaveel kennis hebben ze. Alleen aan het einde van de rit verdienen ze hier niets mee. Al hun omzet wordt namelijk direct uitgegeven aan nieuwe kennis.

Heel eerlijk zullen er altijd mensen zijn die beter zijn dan jij, maar er zijn nog veel meer mensen die slechter zijn dan jij. En juist al die mensen kan jij helpen met je kennis!

Het overwinnen van zelfvertrouwen kost tijd, inzet en zelfreflectie. Om je zelfvertrouwen te vergroten is het belangrijk om negatieve gedachten te vervangen door positieve gedachten. Stel ook realistische doelen, kleine successen vergroten namelijk je zelfvertrouwen. Zoek ondersteuning, praat met mensen over je twijfels. Dit kan zowel met vrienden, familie, maar ook met collega-ondernemers. Zelf heb ik hier bijvoorbeeld een mooie WhatsApp groep voor: Ondernemerswelzijn (https://chat.whatsapp.com/BhTVE37odN3CzJvsUggD7j) en organiseer ik regelmatig netwerkavonden.

Opvoeding

Jouw opvoeding heeft met name grote invloed op de overtuigingen, waarden, gedragingen en houdingen die iemand in zijn leven meeneemt. Als kind heb je van je ouders bepaalde waarden en overtuigingen meegekregen. Een voorbeeld hiervan is: “Als je veel geld wilt verdienen, dan moet je hier ook hard voor werken.” Deze ogenschijnlijk onschuldige overtuiging heeft grote gevolgen!

Je gunt jezelf namelijk geen ‘gemakkelijk’ geld verdienen. En dat terwijl je tegenwoordig juist heel ‘gemakkelijk’ geld kunt verdienen. Maak een online training en je verdient nog geld op je vrije dag zonder hier ook nog maar iets voor te hoeven doen, want alles is geautomatiseerd.

Logisch dat je ouders riepen dat je hard moest werken, maar tijden zijn nu eenmaal veranderd. Dankzij automatisering hoeven we veel minder hard te werken.

Doordat het zo makkelijk gaat, zorgen we wel dat we druk zijn met allemaal randzaken. Druk, druk, druk klinkt nu eenmaal als iets positiefs. Of geven we al het geld wat we verdienen snel uit, want anders voelt het niet goed om in relatief weinig uur veel geld te verdienen.

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer voorbeelden te verzinnen. We willen namelijk dat onze ouders trots op ons zijn en het daarom ook zo goed mogelijk doen volgens hun normen en waarden, maar wees eens kritisch hierna. Helpen bepaalde normen en waarden je wel verder als ondernemer?

Vergelijk met anderen

Nog zo’n leuke uitspraak die ik vaak hoor van ondernemers. “Wie zit er nu op mij te wachten? Er zijn al zoveel anderen.” Ja, er zijn inderdaad heel veel anderen, maar die zijn niet jij. Die hebben niet jouw unieke eigenschappen én hebben niet jouw ervaring. Wat kan helpen is om jouw unieke eigenschappen, jouw ervaringen en je eigen prestaties en successen eens op te schrijven. Kom je er zelf niet op? Vraag dit eens bij anderen. En geloof me je zult verbaasd zijn over wat voor jou helemaal niet bijzonder is, maar voor anderen wel.

Zeker in een wereld waarin kennis vrij toegankelijk is, denk aan ChatGPT, Google, enzovoort, wordt de persoon achter het verhaal steeds belangrijker. Hoe leuk een computer en automatisering ook is, het haalt het niet bij echt menselijk contact.

Mensen willen dus jou zien en horen. Jouw unieke verhalen! Kennis kunnen ze wel op internet vinden, maar niet jouw unieke kijk op bepaalde zaken. Zelf maak ik ook gebruik van ChatGPT  voor inspiratie, maar ik weiger mijn blogs en posts door ChatGPT te laten typen. Die kan immers nooit vertellen hóe ik over dingen denk.

Angst voor verandering

 “Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.”
 Einstein

Dit hoeft natuurlijk helemaal niet erg te zijn, mits je tevreden bent met wat je krijgt! Vaak wil je als ondernemer groei én deze bereik je simpelweg niet door te blijven doen wat je deed.

Als je echt wilt groeien kan het heel wijs zijn om eerst heel helder voor ogen te hebben wat je precies wilt:

  • Hoe wil je je dagen inrichten?
  • Hoeveel geld heb je nodig?
  • Waar wil je wonen?
  • Wat wil je doen?
  • Enzovoort

Des te concreter je weet wat je wilt, des te makkelijker het wordt om dit ook daadwerkelijk te bereiken. Vaak ben je zo druk met simpelweg ‘overleven’. Als je maar genoeg klanten hebt en helpt, dan kan je wel leven van je paardenpassie. Maar de grote vraag is of dit ook daadwerkelijk is hóe je wilt leven van je paardenpassie. Heb je nog wel tijd voor je eigen paard? Loop je jezelf niet keihard voorbij?

Ik geloof dat als je precies weet wat je wilt, dat je dit ook zeker gaat lukken! De ‘hoe’ komt vanzelf, als je maar kleine stappen zet richting het einddoel. Belangrijk is om te blijven evalueren of je tevreden bent met je onderneming. Je leeft immers nu én niet in de toekomst.

En ja, als je verandering wilt, dan zijn hier vaak grote besluiten voor nodig, waar nooit iedereen blij mee is. Dus wil je verandering? Vraag anderen om hulp en maak het jezelf op die manier een stukje makkelijker.

Negatieve zelfpraat

Als laatste haal ik graag negatieve zelfpraat aan. Bijna niemand is zo kritisch als jij over jezelf. Het nadeel is dat we geloven wat we onszelf aanpraten. Dit kan komen door negatieve ervaringen, kritiek van anderen, enzovoort. Het fijne van negatieve zelfpraat is wel dat we dit zelf ook kunnen veranderen. Hierbij enkele tips om met negatieve zelfpraat om te gaan:

  1. Wees bewust van je gedachten: Let op je innerlijke dialoog en identificeer negatieve gedachten zodra ze zich voordoen.
  2. Daag negatieve overtuigingen uit: Onderzoek de bewijslast voor je negatieve overtuigingen en vraag jezelf af of ze echt waar zijn.
  3. Herformuleer negatieve gedachten: Probeer negatieve gedachten om te buigen naar positieve of neutrale gedachten. Vervang bijvoorbeeld "Ik kan dit niet" door "Ik kan het proberen en leren".
  4. Praat tegen jezelf zoals je een vriend zou toespreken: Behandel jezelf met compassie en vriendelijkheid, net zoals je dat zou doen voor een goede vriend die het moeilijk heeft.
  5. Gebruik affirmaties: Gebruik positieve affirmaties om je zelfvertrouwen te versterken en je te helpen positiever over jezelf te denken.
  6. Werk aan zelfacceptatie: Leer jezelf te accepteren zoals je bent, inclusief je gebreken en imperfecties. Niemand is perfect, en dat is oké.

Dit kost natuurlijk tijd en oefening, maar gaat je zowel als persoon als ondernemer vooruithelpen.

Je ben goed genoeg zoals je bent!

Dit is een behoorlijk lange blog geworden, maar ik vind het dan ook een belangrijk onderwerp. Bovendien is het nu augustus en hebben de meeste mensen het iets rustiger en is het dus ook wel een mooi moment om hiermee aan de slag te gaan. De basis is dat je goed genoeg bent zoals je bent!

Je hoeft jezelf echt niet klein te houden. Je bent bijzonder en uniek! Voel je je toch soms alleen? Kom dan een keertje gezellig mee-eten. Word lid van mijn WhatsApp-Groep: Ondernemerswelzijn (https://chat.whatsapp.com/BhTVE37odN3CzJvsUggD7j) of kom naar één (of alle mag natuurlijk ook haha) van mijn inspiratiedagen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen