Wanneer investeren in zelfontwikkeling?

Wanneer investeren in zelfontwikkeling?

Als je wilt groeien met je onderneming is er maar één verantwoordelijke en dat ben jij als ondernemer zelf. Jij bent vaak de bottleneck voor de groei. Juist daarom kan het ontzettend waardevol zijn om te investeren in zelfontwikkeling. Zo kan je leren hóe je moet ondernemen, je mindset veranderen, enzovoort. Allemaal heel waardevol! Maar voor je het weet is al je winst opgegaan aan zelfontwikkeling. Daarom helpt deze blog je om eens kritisch te kijken wanneer het zinvol is om te investeren in zelfontwikkeling.

Je kan het zo duur maken als je zelf wilt

Het goede nieuws is dat heel veel kennis gratis wordt aangeboden op het gebied van zelfontwikkeling. Gratis blogs, gratis webinars, gratis e-books, gratis podcasts, enzovoort. Dus je kan al met € 0,- budget jezelf ontwikkelen. Wil je het iets duurder maken? Koop dan een boek of wordt bijvoorbeeld lid van Storytel en zorg voor nog meer kennis.

Als je echt snel wilt gaan en budget hebt dan kunnen live dagen, masterminds en coaching-trajecten ook heel waardevol zijn.

Kortom, er is een oplossing voor elk budget!

Als je het niet toepast, levert het ook niets op

Dit is één van de meest gemaakte fouten. Mensen blijven maar kennis verzamelen, maar doen niets met het geleerde. Daardoor vergeten ze het weer en levert het ze ook niets op.

Zelf schrijf ik na elke bron van kennis een aantal actiepunten op, zodat ik het ook daadwerkelijk toepas en er iets aan overhoud. Dit raad ik ook echt iedereen aan!

Zo haal je ook heel veel uit ‘gratis’ kennis.

Wees kritisch op jezelf

Zoals al eerder gezegd ben jezelf de grootste bottleneck voor je onderneming. Het is dus belangrijk om heel eerlijk en kritisch naar jezelf te kijken. Welke stemmetjes hoor jij in je hoofd die je niet verder helpen? Welke vaardigheden kan je het beste ontwikkelen om te groeien met je onderneming?

Natuurlijk kan dit moeilijk zijn om van jezelf te zeggen, maar wanneer dit zo is kun je andere ondernemers om hulp vragen. Zij kunnen vaak heel goed aangeven waar bij jou de grootste bottleneck zit, daar ligt namelijk ook je grootste groeikans.

Leer van ondernemers die verder zijn dan jou

Het heeft eerlijk gezegd weinig tot geen zin om te leren van ondernemers die niet verder zijn dan jij. Zij lopen waarschijnlijk tegen dezelfde bottlenecks aan.

Als je echt wilt groeien, kijk dan eens bij ondernemers die al veel verder zijn dan waar jij nu staat en vraag hen om hulp. Ik vind het persoonlijk heel belangrijk dat een coach ook daadwerkelijk zelf heeft bereikt wat ze verkondigt. Het slaat toch nergens op als een coach jou helpt aan 10k per maand aan omzet, maar zelf net aan 2k omzet draait?

Helaas zijn er heel veel slechte coaches. Dit zijn in mijn ogen vooral de coaches die hun gouden succesformule aan jou willen leren ZONDER rekening te houden met wie jij als persoon bent.

Doe wat bij je past

Zoveel ondernemers en zoveel coaches. De keuze is reuze! Als je ervoor kiest om met een coach in zee te gaan, houd dan rekening met het volgende:

 1. Heeft de coach zelf al bereikt wat ze verkondigt?
 2. Heb je het gevoel dat hij/zij je echt verder kan helpen?
 3. Spreekt haar ‘gratis’ kennis je aan?

Als op alle drie de vragen het antwoord ja is, dan is er een hele grote kans dat hij/zij je verder gaat helpen. Zowel als persoon, als met je onderneming.

Kijk vervolgens ook op welke manier hij/zij je het beste kan helpen:

 1. Via een onlinetraining
 2. Tijdens een live-dag
 3. In een groep
 4. 1-op-1
 5. Enzovoort

Voor elk budget is er wel wat te vinden.

Stappenplan succesvol investeren

Zelf hanteer ik altijd de volgende stappen om succesvol te investeren:

 1. Bepaal je grootste bottleneck óf groeikans
 2. Begin met ‘gratis’ kennis te verzamelen
 3. Ga in zee met de persoon waarvan jij het gevoel hebt dat hij/zij je echt verder kan helpen

Daarnaast gun ik mijzelf ook de tijd om het reeds geleerde echt goed toe te passen voor ik weer in iets nieuws ga investeren. Doordat ik groei als ondernemer, groeit mijn onderneming ook steeds.

Hulp nodig?

Is jouw zakelijke bottleneck meer omzet? Denk dan eens aan mijn hippische startersdag! Hierna ga je boordevol kennis én energie naar huis en ontmoet je veel experts die jou verder kunnen helpen.

Uiteraard help ik jou ook heel graag met dit onderwerp, dus neem gerust contact met mij op.


Over de schrijver
Reactie plaatsen