Het leven is geen Instagram-sprookje
18 oktober 2023 

Het leven is geen Instagram-sprookje

In de wereld van Instagram lijkt alles perfect. We scrollen door onze feeds en worden overspoeld door foto's van lachende mensen, heerlijk eten, prachtige locaties en ogenschijnlijk perfecte levens. En eerlijk is eerlijk ik doe er zelf ook maar al te graag aan mij. Sterker nog ik wordt oprecht blij als ik naar mijn ‘perfecte’ Instagram feed kijk. Maar de realiteit is dat mijn haar bijna nooit zo goed zit als op de foto’s. Ik sta positief in het leven, bij mij is het glas altijd halfvol, maar desondanks zit lang niet altijd alles mee. Hoe kan ik jou inspireren, eerlijk en oprecht zijn, en toch positief blijven in een wereld die zich graag tooit met filters?

Share the message, not the mess

Dit is wat ik gisteren las in een e-book van Zarayda Groenhart. Het kan ontzettend krachtig zijn om jouw tegenslagen te delen, mits je de les die je daarvan leerde benadrukt. Hiermee kan je andere die wellicht in dezelfde situatie zitten ook inspireren én zelfs helpen. Momenteel heb ik het gevoel dat ik van het ene drama, in het andere drama terecht kom. Alle plannen lopen anders dan verwacht én niet in positieve zin. Tot nu toe deel ik dit zo min mogelijk, omdat ik door al de drama, de les nog niet zo goed zie. Zodra ik de les gevonden heb, dan ga ik dit zeker met je delen!

Vermeid het van ‘sukkel tot succes verhaal’

Natuurlijk lijkt het een heel goed idee. Ooit stond ik ook in jouw schoenen, maar toen deed ik dit én nu ben ik een groot succesverhaal… Eigenlijk zeg je tegen je lezer, ik zou maar doen wat ik deed, anders blijf je voor altijd een ‘sukkel’.  En dat terwijl iedereen anders is en dus ook dingen anders aanpakt.

Show up as her

Het betekent dat je jezelf niet verbergt achter een façade of een geconstrueerd imago, maar eerlijk en oprecht bent over wie je bent en waar je voor staat. Hier zijn enkele manieren waarop je "show up as her" kunt uitdragen:

  1. Wees authentiek: Deel je echte gedachten, gevoelens en ervaringen. Wees open en eerlijk over je successen en mislukkingen, je vreugdes en zorgen.
  2. Wees consistent: laat je online gedrag overeenkomen met wie je echt bent. Wees consistent in je manier van spreken/typen, waarden en persoonlijkheid.
  3. Sta voor je waarden: Laat zien wat belangrijk voor je is.
  4. Creëer waardevolle inhoud: Deel inhoud wat je publiek kan helpen of inspireren.
  5. Maak verbinding: reageer op de opmerkingen en vragen van je volgers.

Het “show up as her”-principe draait om eerlijkheid, integriteit en het opbouwen van echte verbindingen met je online gemeenschap. Het kan helpen om een positieve impact te hebben, anderen te inspireren en jezelf te onderscheiden in de overvolle wereld van social media.

Be the message

Dit gaat nog verder dan show up as her. "Be the message" is een uitdrukking die benadrukt dat je niet alleen woorden moet gebruiken om een boodschap over te brengen, maar dat je je gedrag, acties en levensstijl in lijn moet brengen met de boodschap die je probeert over te brengen. In wezen betekent dit dat je jezelf moet laten zien als een levend voorbeeld van wat je predikt of gelooft.

Hiervoor is Instagram natuurlijk een perfect platform. Ik vraag mijzelf regelmatig af hoe mijn leven eruit zou zien als mijn ondernemerswelzijn een 10 was. Hoe zou ik dan mijn dagen vullen? Op het moment dat ik iets doe wat in lijn is met wat ik dan zou doen, dan probeer ik dit ook altijd te delen. Ik wil zoveel mogelijk impact maken, door andere te inspireren in mijn eigen reis naar het verbeteren van ondernemerswelzijn.

Wees dankbaar

Grote doelen nastreven is natuurlijk hartstikke leuk, maar veel belangrijker is het om dankbaar te zijn voor de groei die we doormaken, de mooie momenten die we meemaken, enzovoort. Het lijkt mij geweldig als iedereen in plaats van ‘kijk mij een shinen’ zich veel meer zou richten op de momenten waarop hij echt oprecht dankbaar is.  Wist je dat dankbaarheid bijdraagt aan een positievere, gezondere en gelukkigere levensstijl? Het herinnert ons eraan om te waarderen wat we hebben en om ons te concentreren op het goede, zelfs te midden van uitdagingen. Sterker nog het kan relaties verbeteren, stress verminderen en een gevoel van voldoening en geluk bevorderen. En dat heeft natuurlijk ook weer te maken met ondernemerswelzijn.

Wees jezelf

Het leven is geen Instagram-sprookje, maar dat maakt het niet minder de moeite waard. Inspireren, eerlijk en oprecht zijn, en positief blijven in de wereld van sociale media kan zeker. Laat Instagram (en andere social media kanalen) een platform zijn voor verbinding en inspiratie, in plaats van een schijnwereld van perfectie. Heb jij nog tips? Deel ze hieronder!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen