Hippische sector en btw: wat zijn de regels?
25 januari 2023 

Hippische sector en btw: wat zijn de regels?

Wat zijn de belastingregels specifiek voor de paardensector? Met welke btw-regels moet je als hippische ondernemer rekening houden? Omdat jij (net als ik) een passie voor paarden hebt, vind ik het belangrijk om dit uit te leggen.

Zo begon ik mijn blog twee jaar geleden én omdat deze nog steeds heel actueel is én ik een hoop extra dingen heb geleerd, vind ik het belangrijk om de blog steeds opnieuw te voorzien van extra en nieuwe informatie.

Hiernaast kan je ook nog een PDF downloaden waarop alle regels op 1 A4’tje zijn samengevat. Wil jij dat? Klik dan hier!

Voor de volgende gebieden zijn er speciale regels:

  1. Lesgeven
  2. Training/africhting
  3. Handel/fokkerij
  4. Pensionstallen

Mocht je onder de kleineondernemersregeling (KOR) vallen? Dan betaal je nergens btw over, maar kan je ook geen btw terugvorderen.

Lesgeven

Bij lesgeven is in principe altijd 21% btw van toepassing. Nu staan er op de site van de Belastingdienst de volgende zinnen:

“Het geven van gelegenheid tot sporten valt onder het 9%-tarief. Hiervan is sprake als u een sportaccommodatie ter beschikking stelt voor actieve sportbeoefening

“Levert u bijkomende diensten, zoals het geven van lessen, instructies of begeleiding, of stelt u kluisjes ter beschikking? Dan geldt voor die bijkomende diensten ook het 9%-tarief.”

Aangezien paardrijden een sport is geldt voor maneges het 9%-tarief. Oftewel, geef jij les op een manege en geef je daardoor mensen gelegenheid tot sporten? Dan val je onder het 9%-tarief. Dit kan bijvoorbeeld ook als je ergens een bak huurt of je eigen bak gebruikt.

Als je je paard leaset, dan valt dit onder het 21%-tarief.

Trainen

Voor het trainen van paarden en evenals de verzorging ervan, geldt altijd het 21%-tarief. Dus ook als je de paarden voert, mest en/of longeert. Echter geldt voor opfok het 9%-tarief. Voor de africhting van paarden jonger dan vijf jaar die nog niet meer dan zes maanden beleerd zijn en waar geen startkaart voor is aangevraagd, geldt ook het 9%-tarief. Krijg je een deelnamevergoeding voor wedstrijden en/of evenementen dan is deze 21%.

Train je een paard én zorg jij ook voor de pensionstalling? Dan kan je gebruik maken van onderstaande tabel bij pensionstalling (zonder de 9%), alles op bovenstaande boeken óf een deel boeken volgens de regels van een pensionstal en de rest zoals hierboven beschreven.

Handel/fokkerij

Dieren bestemd voor menselijke consumptie vallen onder eten en daardoor onder het 9%-tarief. Om deze reden kan het zijn dat je soms 9% btw moet betalen over een paard en soms 21% btw. In de volgende gevallen hanteer je het 9%-tarief:

  1. De levering van sperma of een embryo
  2. Paarden in de opfok
  3. Paarden jonger dan vijf jaar die nog niet meer dan zes maanden beleerd zijn en waar geen startkaart voor is aangevraagd
  4. Fokmerries/dekhengsten die uitsluitend gebruikt worden voor de fokkerij
  5. Paarden die bestemd zijn voor de slacht
  6. Paarden die bestemd zijn voor de landbouw

In alle andere gevallen geldt het 21%-tarief. Er is alleen één uitzondering, namelijk als een fokmerrie of dekhengst naast de fokkerij ook actief is in de sport. Dan geldt het volgende:

  • Dekhengst: 75% is 9% btw en 25% is 21% btw
  • Fokmerrie: 50% is 9% btw en 50% is 21% btw

Ontvang je commissie (een vergoeding voor bemiddeling) dan is dit altijd 21%.

Verkoop je een paard aan een particulier in een EU-land? Dan geldt vanaf 1 juli 2021 het btw-tarief van het land waar de afnemer woont of is gevestigd. LET OP! Dit is alleen van toepassing als jij het transport naar het buitenland direct of indirect (mee)regelt. Als de buitenlandse koper het paard ophaalt en/of dit regelt, dan is de Nederlandse btw-wetgeving van toepassing.

Pensionstallen

Bij pensionstallen is het van belang om te weten of er een buiten- of binnenbak is. Per onderdeel zijn de volgende richtlijnen door de Belastingdienst opgesteld:

Geen buiten- en/of binnenbak:

  • 35% verhuur van box is vrijgesteld van btw
  • 65% overige diensten is 21% btw

Pensionstal zonder binnenbak:

  • 35% verhuur box                            vrijgesteld van btw
  • 12,5% sportbeoefening                 9% btw
  • 52,5% overige diensten                21% btw

 Pensionstal met een binnenbak: 

  • 1/3 verhuur box             vrijgesteld van btw
  • 1/3 sportbeoefening     9% btw
  • 1/3 overige diensten     21% btw

Als er geen eigen box/stalling is voor het paard, zoals bijvoorbeeld bij een paddock paradise of wanneer je alleen land hebt, dan is er ook geen sprake van verhuur van een box en ben je 21% belasting verschuldigd over de stalling. Tenzij er wel een buiten en/of binnenbak is, over dat gedeelte geldt 9% btw.

Verhuur je rij-accommodatie en overige faciliteiten en bied je qua diensten verder helemaal niets anders aan (niet voeren, paarden buitenzetten, enzovoort)? Dan is alles vrijgesteld van btw.

ICP-regeling

Verkoop je aan ondernemers in de EU? Dan is de ICP-regeling van toepassing. Dit betekent dat de btw (0%) wordt verlegd naar de buitenlandse koper. Hiervoor moet je een geldig btw-nummer (VAT-nummer) hebben, deze checken én een ICP-aangifte doen.

Is de verkoper een particulier? Dan gelden gewoon de Nederlandse btw-regels.

Margeregeling

Het gebeurt regelmatig dat je als onderneming een paard koopt van een particulier. In dat geval kan je over de aankoop van het paard geen btw terugvragen. Echter, als je het paard daarna verkoopt moet je over het hele bedrag btw betalen. Hiervoor geldt de margeregeling. In dat geval betaal je alleen btw over de winst. Hierbij bedoel ik verkoopprijs minus de inkoopprijs en NIET de gemaakte kosten, zoals bijvoorbeeld stallingskosten, dierenartskosten, enzovoort.

 Op je verkoopfactuur vermeld je dan marge-regeling. Op die manier hoef je het btw-bedrag wat je moet betalen (dus je winst) niet te vermelden. Dit gaat immers niemand wat aan.

BTW-vrijstellingsregeling

Bied jij btw-vrijgestelde diensten aan? Dan is de btw op de kosten ook btw-vrijgesteld. Dit kan je doen door een splitsing te maken tussen kosten voor de btw-vrijgestelde diensten en de overige diensten, óf op jaarbasis te kijken welk percentage van je omzet btw-vrijgesteld is en dit percentage in mindering brengen op de terug te vragen btw.

Tot slot

Mijn doel is om deze lijst zo compleet mogelijk te maken, zodat iedereen er wat uit kan halen.  Mis jij jouw dienst in deze lijst? Dan hoor ik het graag. Twijfel je ergens over? Dan raad ik aan om altijd voor het 21%-tarief te kiezen, óf stuur mij even een berichtje en ik help je direct op weg.

Over de schrijver
Reactie plaatsen