Alle ballen hooghouden

Alle ballen hooghouden

Als ondernemer, paardenbezitter én moeder kan het best wel een uitdaging zijn om alle ballen hoog te houden. Even in het kort welke ballen ik persoonlijk hoog moet houden:

 • Een gezin onderhouden met man en twee jonge kinderen
 • Vier paarden en drie Shetlanders 
 • Een labrador
 • Vijf ondernemingen (Paard en Winst, BKHDN BV, Stalinfo, Shetlanderij van Liemeer en Succes & Co.)

Wat voor mij haalbaar is, hoeft voor een ander niet haalbaar te zijn. Iedereen heeft een andere perceptie van druk die hij/zij ervaart. Daarnaast is het ook een kwestie van vooral doen wat je energie geeft. In deze blog deel ik mijn tips hoe ik zorg dat bovenstaande goed doorloopt, zonder dat ik gebukt ga onder de stress.

 Ik heb het onderverdeeld in de volgende adviezen: 

 • Prioriteiten stellen
 • Taken uitbesteden
 • Focus op wat kan
 • Accepteer wat niet kan
 • Efficiënt werken
 • Voldoende tijd inplannen om na te denken
 • Meer energiegevers dan energienemers hebben

Laat je inspireren met mijn focuspunten en pak eruit wat voor jou werkt!

Prioriteiten stellen

Dit is wellicht één van de belangrijkste dingen! Je kunt namelijk niet altijd een 10 scoren. Je moet kiezen wat je wel en niet wilt doen. Bij mij is het een bewuste keuze om bijvoorbeeld niet meer fanatiek te rijden, maar mij te richten op de fokkerij.

Bij alle kansen die op mijn pad komen bedenk ik of dit bijdraagt aan het hogere doel, namelijk het ondernemerswelzijn verbeteren. Daarnaast plan ik ruim een jaar van tevoren al mijn vakanties in. Mijn taken zet ik in Asana (takenmanagementsysteem) en afspraken in mijn agenda. Op die manier houd ik overzicht en kan ik tijdens drukke perioden makkelijk bepalen wat direct moet en wat uitgesteld kan worden.

Elk jaar bepaal ik wat mijn hogere doel (visie) is en wat ik daarvoor dit jaar moet doen. Dit helpt mij met de juiste keuzes te maken, waardoor ik prioriteiten makkelijk kan stellen.

Weet jij wat je visie is en wat je daarvoor dit jaar moet doen?

Uitbesteden

Bij alles wat ik doe stel ik mijzelf de volgende vraag of iemand anders dit misschien beter kan. Dingen die ik niet leuk vind en/of weinig energie van krijg die besteed ik het liefste uit. Een voorbeeld hiervan is het huis schoonmaken. Dit vind ik echt niet leuk en daarom ook zonde van mijn tijd.

Maar ook heb ik hulp met de stallen mesten, dit bespaart me namelijk veel tijd! Daarnaast ben ik allergisch voor paarden en is het heel fijn als iemand mijn paarden uitgebreid voor mij poetst.

Het lastige van iets uitbesteden is dat het geld kost. Je moet dus eerst voldoende geld verdienen, om daarna dingen te kunnen uitbesteden en daarmee tijd te kopen voor dingen die je wel leuk vindt.

Iedereen heeft immers maar 24 uur in de dag én in mijn ideale wereld doet iedereen daarin wat hij/zij leuk vindt!

Focus op wat kan

Het is heel belangrijk om te focussen op wat kan. Vaak zijn we geneigd om in problemen te denken, maar het is veel effectiever om in oplossingen te denken.

Op zaterdag wil mijn jongste naar de gym en de oudste paardrijden. Dat is precies op dezelfde tijd en mijn man werkt altijd op zaterdag. Het is duidelijk dat dit niet beide kan, maar het nodigt ook uit om te denken in oplossingen.

De gym kan ik niet verzetten, maar paardrijden is wellicht op een ander moment mogelijk. Ik vind het belangrijk dat hij van iemand anders dan mij les krijgt én in een groepje gaat rijden voor de gezelligheid. Zelf heb ik drie Shetlanders, dus de oplossing is het vinden van een instructeur, bepalen van een geschikt tijdstip en kinderen zoeken die mee willen doen.

Als ondernemer is het heel belangrijk dat je kunt denken in oplossingen, oftewel te focussen op wat wél kan.

Accepteer wat niet kan

Soms moet je ook gewoon accepteren dat je sommige dingen niet kunt doen. De dag bestaat nu eenmaal maar uit 24 uur.

Natuurlijk zou ik ook wel vaker willen paardrijden, maar op dit moment in mijn leven is het simpelweg niet haalbaar. Dat is iets wat ik moet accepteren.

Ik kan me er heel druk om maken en me er schuldig over voelen, maar dat kost vooral veel energie en levert mij niets op. 

Bovendien is het mijn eigen keuze (zie prioriteiten stellen) om tijd te besparen door niet meer fanatiek paard te rijden.

Natuurlijk kan ik mijn tijd anders indelen, maar dan gaat het weer ten koste van iets anders. Dus accepteer ik het feit dat ik maar weinig tijd heb om te paardrijden en dit geeft heel veel rust.

Efficiënt werken

Een andere manier om veel tijd te besparen is om efficiënt te werken. Zo vind ik het leuk om veel terugkerende taken te automatiseren. Zo maak ik bijvoorbeeld gebruik van Calendly, hiermee kunnen mensen zelf wat in mijn agenda plannen. Het scheelt heel veel appjes/mailtjes om tot een afspraak te komen.

Daarnaast neem ik mijn mobiel zelden tot nooit op. Wil je me spreken? App me of stuur me een mailtje. Dit kan ik namelijk op een rustig moment dat het mij uitkomt oppakken. En is bellen handiger? Dan plannen we dit (meestal via Calendly) gewoon in. Op die manier kan ik ongestoord doorwerken zodat ik veel meer gedaan krijg.

Veel nadenken

Dit klinkt misschien helemaal niet effectief, maar door veel na te denken bespaar ik uiteindelijk heel veel tijd. Zo denk ik na over welke kant ik op wil met mijn onderneming en kan ik daardoor betere prioriteiten stellen, maar weet ik ook precies welke taken ik wil (gaan) uitbesteden.

Ook denk ik na over of dingen efficiënter en makkelijker kunnen. Vaak kan je met een simpele aanpassing heel veel tijd besparen. Als je nooit nadenkt over systemen en processen, dan kom je simpelweg ook niet tot een oplossing om dit te verbeteren en dus tijd te besparen.

Energiegevers in plaats van energienemers

Het laatste onderdeel van deze blog is om te zorgen voor veel energiegevers in plaats van energienemers. Heel simpel gezegd zorg dat minimaal 80% van je werk bestaat uit leuke dingen! De dingen die je niet leuk vindt daar stop je mee of besteed je uit.

Op het moment dat je werk superleuk is, dan hoef je ook niet meer te denken in uren, maar voelt het gewoon als een hobby. Oftewel, het geeft je veel energie!

Meer tijd nodig?

Heb jij ook meer tijd nodig? Dan kan het onwijs waardevol zijn om met een ander te sparren over jouw onderneming. Vaak ziet een ander oplossingen waar jij nog nooit aan gedacht hebt.

Dit is één van de dingen die aan bod komen tijdens mijn netwerkavonden (https://paardenwinst.plugandpay.nl/checkout/netwerken), maar je kan natuurlijk ook altijd een adviesgesprek met mij inplannen óf sparren met een andere ondernemer uit je netwerk.

Haal uit deze blog wat voor jou werkt én ik zou het superleuk vinden als je mij een berichtje stuurt als je iets uit deze blog hebt gehaald.

Over de schrijver
Reactie plaatsen